The Silima-Lima Waterfall’s Potential as Halal Tourism: A SWOT Analysis
Abstract
This study aims to determine the strengths of the halal tourism potential of Silima-lima Waterfall, to find out the weaknesses of the halal tourism potential of Silima-lima Waterfall, to find out the opportunities possessed by the halal tourism potential of Silima-lima Waterfall, to find out the threat that is owned by the halal tourism potential of Silima-lima Waterfall. This research is descriptive qualitative research, the analytical method used is the SWOT analysis technique. Data collection techniques used are observation, in-depth interviews, and documentation, the validity of the data used is member check. Based on the results of the study, it is known that Silima-lima Waterfall tourism has some strengths in the form of uniqueness and beauty of the waterfall, the weakness of Silima-lima Waterfall is that many facilities in the jogging track area are damaged, especially the guardrail, of course, this will endanger tourists. The Silima-lima Waterfall has the opportunity to become a pioneer as a halal tourist destination in the South of Tapanuli Regency. Unfortunately, Silima-lima Waterfall also has a threat in the form of a lack of public understanding about halal tourism, lack of readiness of human resources to support the realization of halal tourist destinations.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Apridia, M., & Dahruji, D. (2022). Analisis Potensi Destinasi Wisata Halal di Daerah Pesisir Selatan Kabupaten Bangkalan (Kecamatan Kamal, Labang dan Kwanyar). PROCEEDING UMSURABAYA, 1(1).
Arti kata wisata—Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI) Online. (t.t.). Diambil 11 April 2022, dari https://kbbi.web.id/wisata
Azizah, L. (2021). Strategi Pengembangan Pariwisata Dalam Perspektif Islam Menggunakan Metode Analisis SWOT Halal Tourism. Jurnal Manajemen dan Inovasi (MANOVA), 4(2), 18–36.
Benony Walakula, Y. (2020). Analisis eksistensi pariwisata Indonesia di tengah situasi pandemi Corona Virus Disease (Covid19). Noumena Ilmu Sos. Keagamaan, 1(1).
Budiyanti, E. (2020). Dampak virus corona terhadap sektor perdagangan dan pariwisata Indonesia. Info Singkat XII,(4).
Creswell, J. W. (2010). Research Design: Pendekatan Kualitatif, Kuantatif dan Mixed (3 ed.). Pustaka Pelajar.
El Fikri, M. (2019). Kajian Destinasi Wisata Halal Kota Medan Dalam Persepsi Pemasaran Wisata. JUMANT, 11(1), 263–270.
Fajrul, M. (2021). Kajian Potensi dan Prospek Pengembangan Pariwisata Halal di Kota Makassar [PhD Thesis]. UNIVERSITAS HASANUDDIN.
Faraby, M. E. (2021). Potensi Kabupaten Bangkalan Menjadi Destinasi Wisata Halal. Jurnal Ilmiah Ekonomi Islam, 7(1), 67–74.
Fatwa – Laman 4 – DSN-MUI. (t.t.). Diambil 11 April 2022, dari https://dsnmui.or.id/kategori/fatwa/page/4/
Global Muslim Travel Index 2021. (t.t.). Diambil 11 April 2022, dari https://www.crescentrating.com/reports/global-muslim-travel-index-2021.html
Helaluddin, & Wijaya, H. (2019). Analisis Data Kualitatif: Sebuah Tinjauan Teori & Praktik. Sekolah Tinggi Theologia Jaffray.
KEMENPAREKRAF. (t.t.). International Visitor Arrivals Statistics 2020. Diambil 11 April 2022, dari https://www.kemenparekraf.go.id/publikasi-statistik-kunjungan-wisatawan-mancanegara/international-visitor-arrivals-statistics-2020
Napitupulu, R. M. (2019). Pengembangan model bisnis wisata halal Aek Sabaon dengan pendekatan model bisnis kanvas.
Nugroho, L., Utami, W., & Doktoralina, C. M. (2019). Ekosistem Bisnis Wisata Halal dalam Perspektif Maqasid Syariah (Halal Tourism Business Ecosystem in the Maqasid Syariah Perspective). Perisai: Islamic Banking and Finance Journal, 3(2), 92.
Nurohman, Y. A., & Qurniawati, R. S. (2021). Strategi Pengembangan Desa Wisata Menggoro sebagai Wisata Halal. Among Makarti, 14(1).
Peraturan Pemerintah Menteri Pariwisata Dan Ekonomi Kreatif Republik Indonesia Nomor 2 Tahun 2014 Tentang Pedoman Penyelenggaraan Usaha Hotel Halal—Penelusuran Google. (t.t.). Diambil 12 April 2022, dari https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Peraturan+Pemerintah+Menteri+Pariwisata+Dan+Ekonomi+Kreatif+Republik+Indonesia+Nomor+2+Tahun+2014+Tentang+Pedoman+Penyelenggaraan+Usaha+Hotel+Halal
Peristiwo, H. (2021). Role Of Transportation Thein Supporting Sustainable Halal Tourism In Indonesia. IQTISHODUNA: Jurnal Ekonomi Islam, 10(2).
Qory, S., Ulya, S., Royani, W., & Dewi, Y. (2021). Destinasi Pariwisata Halal di Kota Bandung. LIKUID: Jurnal Ekonomi Industri Halal, 1(1), 99–106.
Riadhussyah, M. (2020). Pengembangan sumber daya manusia di bidang wisata halal dalam menghadapi revolusi industri 4.0. Jurnal MSDA (Manajemen Sumber Daya Aparatur), 8(1), 1–13.
Rizky, D. L. (2021). Strategi Pengembangan Wisata Halal Di Kampung Batik Laweyan Surakarta [PhD Thesis]. Universitas Muhammadiyah Surakarta.
Safitri, L. N., Mukaromah, S. M., & Habib, M. A. F. (2021). Analisis Potensi Obyek Wisata Pantai dengan Konsep Halal Beach Tourism di Kota Denpasar. Ar Rehla: Journal of Islamic Tourism, Halal Food, Islamic Traveling, and Creative Economy, 1(2), 167–180.
Saleh, M., Kamaruzzaman, K., & Desky, H. (2022). Pengembangan Wisata Islami: Strategi Pemasaran Wisata Halal di Bumi Syariah. Owner: Riset dan Jurnal Akuntansi, 6(2), 1221–1238.
Sari, D. A. P. (2021). Potensi wisata halal Pantai Natal Kabupaten Mandailing Natal [Undergraduate, IAIN Padangsidimpuan]. http://etd.iain-padangsidimpuan.ac.id/7312/
Sina, N. I., & Zaenuri, M. (2021). Pengembangan Objek Pariwisata Halal Melalui Sumber Daya Manusia. Jurnal Pemerintahan dan Kebijakan (JPK), 2(2), 81–101.
Sofwan, A. M. (2021). Analisis Strategi Pelayanan Terhadap Potensi Wisata Halal di Malaysia (Studi Kasus Langkawi, Malaysia) [PhD Thesis]. UIN SMH BANTEN.
Sofyan, R. (2012). Prospek Bisnis Pariwisata Halal. Buku Republika.
Suryana, M., & Utomo, S. R. S. (2020). Identifikasi Potensi Pengembangan Pariwisata Halal di Desa Wisata Lebak Muncang Kabupaten Bandung. Jurnal Ilmiah Pariwisata, 25(1), 40–52.
Utami, B. A., & Kafabih, A. (2021). Sektor pariwisata Indonesia di tengah pandemi COVID 19. Jurnal Dinamika Ekonomi Pembangunan, 4(1), 383–389.
Yudhistira, L., Silitonga, R. M., Marthalina, D., & Tampubolon, D. O. (2021). Analisis Potensi Pengembangan Wisata Halal pada Destinasi Wisata Istana Kota Lama Tanjungpinang. Jurnal Akuntansi Universitas Muhammadiyah Kupang, 8(3), 23–31.
DOI: http://dx.doi.org/10.21043/bisnis.v10i1.14552
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2022 BISNIS : Jurnal Bisnis dan Manajemen Islam
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.