Open Journal Systems

SCIENTIFIC MIRACLES OF GRAPES IN THE QUR’AN AND HADITH: Perspectives on Religious Studies and Herbal Treatment

Ahmad Atabik

Abstract

The fruit frequently mentioned in the Qur’an and hadith is grape. The term inab is cited eleven times in the Qur’an in relation to the numerous joys that Allah grants to His adherents in this world as well as in the afterlife. In his work al-Tibb al-Nabawi, Ibn Qayyim al-Jauziyah cited grape as a type of fruit that the Prophet consumed and that could be used as a remedy. Referring to the previous points of view, this study aims to explore the scientific miracles of grapes in terms of hadith and scientific interpretation, as well as to correlate them with religious scientific studies and herbal treatment using grapes. Grapes have drawn the attention of Muslims and western academics to investigate the content, benefits, and features of grapes as a fruit mentioned 11 times in the Qur’an, as a type of fruits consumed by the Prophet, as well as utilized as a treatment method. Grapes have the highest vitamin contents, including vitamin A, B, and C. Grapes have high mineral contents, with potassium reaching 62%, calcium, magnesium, phosphorus, iron reaching 2.182%, acid and phosphorus reaching 17%. According to several scientific studies, grapes are said to be capable of treating cough, cleansing intestines, aiding digestion, purifying blood, and even benefiting those with gastric disorders. Grapes can also be used as a medication to support respiratory treatment.

[Buah yang sering disebutkan dalam al-Qur’an dan hadis adalah anggur. Istilah inab disebutkan sebelas kali dalam al-Qur’an sehubungan dengan banyaknya kenikmatan yang Allah berikan kepada para pengikut-Nya di dunia ini maupun di akhirat. Dalam karyanya al-Tibb al-Nabawi, Ibnu Qayyim al-Jauziyah menyebut anggur sebagai salah satu jenis buah yang dikonsumsi Nabi dan bisa dijadikan obat. Mengacu pada pandangan sebelumnya, kajian ini bertujuan untuk menjelaskan tentang mukjizat ilmiah buah anggur dalam tafsir ilmi maupun hadis, dan menghubungkannya dengan riset ilmiah keagamaan dan pengobatan herbal menggunakan anggur. Sebagai buah yang disebut 11 kali dalam al-Qur’an dan anggur juga termasuk jenis buah yang pernah disantap Nabi dan bisa digunakan sebagai sarana pengobatan, anggur menjadi perhatian para sarjana muslim maupun barat untuk meneliti kandungan, manfaat dan khasiat yang dimiliki oleh anggur. Anggur merupakan buah yang paling kaya kandungan vitaminnya, khususnya vitamin A, B, dan C. Kandungan mineral anggur pun cukup tinggi, yaitu potassium yang mencapai 62%, kalsium, magnesium, fosfor, dan zat besi yang mencapai 2,182%, asam dan fosfor sebanyak 17%. Dalam pelbagai penelitian ilmiah, anggur diyakini dapat mengobati batuk, membersihkan usus, pencernaan, memurnikan darah, bahkan bermanfaat untuk orang-orang yang terkena penyakit lambung. Anggur juga memiliki manfaat sebagai obat untuk mendukung pengobatan pernafasan.]

Keywords


Herbal Treatment; Scientific Miracles of Grapes; the Qur’an and Sunnah

References


Aadil, R. M., Zeng, X.-A., Han, Z., & Sun, D.-W. (2013). Effects of ultrasound treatments on quality of grapefruit juice. Food Chemistry, 141(3), 3201–3206.

Ahmad, Y. al-H. (2003). Mawsū’ah al-I’jāz al-Ilmī fī al-Qurān al-Karīm wa al-Sunnah al-Mujahharah. Damascus: Maktabah Ibnu el-Hajar.

Alusi, S. al-. (1997). Ruh Al-Ma’ani fi Tafsir Al-Qur’an al-Azim wa al-Sab’ al-Masani. Beirut: Dar al-Fikr.

Atabik, A. (2014). Repetisi Redaksi al-Qur’an (Memahami Ayat-Ayat al-Qur’an yang Diulang). Yogyakarta: Idea Press.

Atabik, A. (2021). The Scientific Miracles of Olive (Zaitūn) in the Qur’an: Perspectives of Classic and Scientific Interpretations. AL QUDS: Jurnal Studi Alquran Dan Hadis, 5(2), 417–438.

Bagchi, D., Bagchi, M., Stohs, S. J., Das, D. K., Ray, S. D., Kuszynski, C. A., Joshi, S. S., & Pruess, H. G. (2000). Free radicals and grape seed proanthocyanidin extract: importance in human health and disease prevention. Toxicology, 148(2–3), 187–197.

Bāqī, M. F. A. al-. (1996). Mu’jam al-Mufahras li Alfāz al-Qur’ān. Cairo: Dar al-Kutub al-Misriyyah.

de Lange, D. W., & van de Wiel, A. (2004). Drink to prevent: review on the cardioprotective mechanisms of alcohol and red wine polyphenols. Seminars in Vascular Medicine, 4(02), 173–186.

El-Sayed, A. B. M. (2018). Al-Tibb al-Ahdhar. Damascus: Al-Ahali Littiba’ah.

Hanafi, M. (2015). Tafsir Ilmi: Eksistensi Kehidupan di Alam Semesta. Jakarta: Lajnah Penatashihan Mushaf Al-Qur’an Kementerian Agama RI.

Hendarto, D. (2019). Tumpas Kanker dengan Anggur. Yogyakarta: Laksana.

Hung, W.-L., Suh, J. H., & Wang, Y. (2017). Chemistry and health effects of furanocoumarins in grapefruit. Journal of Food and Drug Analysis, 25(1), 71–83.

Jauziyah, I. Q. al-. (2012). Al-Tibb Al-Nabawi. Cairo: Dar el-Salam.

Jensen, B. (2017). Eating Right For Health, Vitality, and Longevity. Grand Central Life and Style.

Kurnia, K. (2017). Mukjizat Buah Dalam AL- Qur’an. Republika Newsroom.

Mateljan, G. (2021). Healthy Weight Loss—Without Dieting. George Mateljan Foundation.

Nainggolan. (2018). Terapi Jus &Diet; Cara Alami Menaklukkan 99 Jenis Penyakit. Jakarta: AgroMedia.

Naisaburi, I. M. al-. (2012). Shahih Muslim. Beirut: Dar al-Kutub al-`Ilmiyah.

Prihatman, K. (2000). Budidaya Pertanian Anggur. Jakarta: BAPPENAS.

Saleh, S. Z. (2011). Epistemologi Penafsiran Ilmiah al-Qur’an. TSAQAFAH, 7(1), 109–132.

Sāwī, A. A. A.-M. A. al-. (2008). Al-I’jāz al-Ilmī fī al-Qur’ān wa al-Sunnah. Jeddah: King Fahd al-Watani.

Shafi’i, H. M. F. al-. (2000). Al-Dalil al-Mufahras li Alfaz al-Qur’an. Cairo: Dar al-Hadis.

Shahbah, M. A. (1988). Al-Israiliyyat wa Al-Maudu’at fi Kutub Al-Tafsir. Cairo: Maktabah Al-Sunnah.

Shihab, M. Q. (2005). Tafsir al-Misbah: Pesan, Kesan, dan Keserasian al-Qur’an, Vol. 15. Jakarta: Lentera Hati.

Suyuthi, J. al-. (2020). Al-Rahma fi al-Tibb wa al-Hikma. Cairo: Dar al-’Ilm wa-al-Thaqafah.

Ṭalbah, H. (2011). Al-I’jāz al-Ilmī fī al-Qur’ān wa al-Sunnah. Cairo: Der el-Hadis.

Ṭayyāra, N. (2009). Mawsū’ah al-I’jāz al-Qurāni fī al-‘Ulūm wa al-Ṭibb wa al-Falak. Abu Dabi: Maktabah Al-Shafa.

Umar, N. (2008). Al-Qur’an Abadi Sepanjang Zaman. In Ensiklopedi Kemukjizatan Ilmiah dalam Al-Qur’an dan Sunnah. Bandung: PT Kharisma Ilmu.

Vlaicu, P. A., Untea, A. E., Panaite, T. D., & Turcu, R. P. (2020). Effect of dietary orange and grapefruit peel on growth performance, health status, meat quality and intestinal microflora of broiler chickens. Italian Journal of Animal Science, 19(1), 1394–1405.


Full Text: PDF

DOI: 10.21043/riwayah.v8i2.16228

How To Cite This :

Refbacks

  • There are currently no refbacks.