At-Ta’abbud and at-Ta’aqqul in Islamic Law and Their Relevance to the Implementation of Law Number 33 of 2014 Concerning Guarantee of Halal Products
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Afroniyati, Lies. “Analisis Ekonomi Politik Sertifikasi Halal Oleh Majelis Ulama Indonesia”. JKAP: Jurnal Kebijakan dan Administrasi Publik 18, no. 1 (2014).
Asman, Tamrin Muchsin. “Maqasid al-Shari’ah in Islamic Law Renewal: The Impact of New Normal Rules on Islamic Law Practices during the Covid-19 Pandemic”. Mazahib 20, no. 1 (2021).
Basir, Abd. and Fitriyani. “Hukum Islam: Dialektika Konsep Ta’abbudi dan Ta’aqquli”. Al-Jauhari: Jurnal Studi Islam dan Interdisipliner 7, no. 1 (2022).
Bik, Ahmad Ibrahim. ‘Ilmu Uṣūl al-Fiqh. Kairo: Dār al-Fikr, n.d.
Bik, Muhammad al-Khuḍarī. Uṣūl al-Fiqh. Beirut: Dār Ihyā’ at-Turāṡ al-’Arabīy, 1389 H/1969 M.
Darussamin, Zikri. “Qisas Dalam Islam Dan Relevansinya Dengan Masa Kini”. Asy-Syir’ah: Jurnal Ilmu Syari’ah dan Hukum 48, no. 1 (2014).
Djamil, Fathurrahman. Filsafat Hukum Islam I. Jakarta: Logos, 1997.
Faridah, H.D. “Sertifikasi Halal Di Indonesia: Sejarah, Perkembangan, Dan Implementasi”. Journal of Halal Product and Research 2, no. 2 (2019).
Fauzan, Pepen Irpan and Ahmad Khoirul Fata. “Model Penerapan Syari’ah Dalam Negara Modern: Studi Kasus Arab Saudi, Iran, Turki, dan Indonesia”. Jurnal Manahij 12, no. 1 (2018).
Gazali. “Pajak Dalam Perspektif Hukum Islam Dan Hukum Positif”. Jurnal Mu’amalat 7, no. 1 (2015).
Haq, Hamka. Falsafah Ushul Fiqhi. Ujung Pandang: Yayasan Al-Ahkam, 1998.
_______. Syariat Islam: Wacana dan Penerapannya. Ujung Pandang: Yayasan Al-Ahkam, 2001.
Ikhwan, M. and Anton Jamal. “Diskursus Hukum Islam dalam Konteks Keindonesiaan: Memahami Kembali Nilai-Nilai Substantif Agama”. Al-Manāhij: Jurnal Kajian Hukum Islam 15, no. 1 (2021).
Jamaa, La. “Konsep Ta’abbudi Dan Ta’aqquli Dan Implikasinya Terhadap Perkembangan Hukum Islam”. Asy-Syir’ah: Jurnal Ilmu Syari’ah dan Hukum 47, no. 1 (2013).
Jazuli, H.A. and Nurol Aen. Ushul Fiqh: Metodologi Hukum Islam. Jakarta: Raja Grafindo Persada, 2000.
Keri, Ismail. “The Concept of Ta’abbudi and Ta’aqquli in Islamic Law”. Al-Bayyinah 5, no. 2 (2021).
al-Khallaf, Abdul Wahab. ‘Ilm Ushul al-Fiqh. Kairo: Maktab ad-Dakwah al-Islamiyyah, 1968.
Kisworo, Budi. “Tuduhan Berzina (Qazfu az-Zina) dalam Kajian Teologis dan Sosiologis”. Al-Istinbath: Jurnal Hukum Islam 5, no. 1 (2020).
Kusnadi, Moh. “Problematika Penerapan Undang-Undang Jaminan Produk Halal Di Indonesia”. Islamika: Jurnal Keislaman dan Ilmu Pendidikan 1, no. 2 (2019).
al-Munawwir, Ahmad Warson. Kamus al-Munawwir. Surabaya: Pustaka Progressif, n.d.
Muslimin, Edy. “Qiyas Sebagai Sumber Hukum Islam”. Mamba’ul ‘Ulum 15, no. 2 (2019).
Naim, Ngainun and Qomarul Huda. “Pendekatan Interdisipliner dalam Studi Hukum Islam Perspektif M. Atho Mudzhar”. Al-Istinbath: Jurnal Hukum Islam 6, no. 1 (2021).
Nasrullah. “Teori Ta‘aqqulî Dan Ta‘abbudî Menurut Fiqh Jinayah Dan Aplikasinya Dalam Penerapan Sanksi Pidana Korupsi”. Asy-Syari‘ah 16, no. 1 (2014).
an-Nubhān, Muhammad Fārūq. Mabādi’u as-Ṣaqāfat al-Islāmiyah. Kuwait: Dār al-Buḥūṣ al-‘Ilmiyyah, 1394 H/1974 M.
Prabowo, Sulistyo and Azmawani Abd. Rahman. “Sertifikasi Halal Sektor Industri Pengolahan Hasil Pertanian”. Forum Penelitian Agro Ekonomi 34, no. 1 (2016).
Rokhmadi. “Hukuman Pembunuhan Dalam Hukum Pidana Islam di Era Modern”. Jurnal at-Taqaddum 8, no. 2 (2016).
Said, Suarning. “Wawasan Al-Qur’an Tentang Ibadah”. Jurnal Syari’ah Dan Hukum Diktum 15, no. 1 (2017).
Sakirman. “Metodologi Qiyas Dalam Istinbath Hukum Islam”. Jurnal Yudisia 9, no. 1 (2018).
Salma, Almuh Fajri, Taufik Hidayat, and Edi Safri. “The Other Side of the History of the Formulation of Aceh Jinayat Qanun”. Ahkam: Jurnal Ilmu Syariah 22, no. 1 (2022).
Sari, Desi Indah. “Perlindungan Hukum Atas Label Halal Produk Pangan Menurut Undang-Undang”. Repertorium: Jurnal Ilmiah Hukum Kenotariatan 7, no. 1 (2018).
ash-Shiddieqy, T.M. Hasbi. Pengantar Ilmu Fiqh. Jakarta: Bulan Bintang, 1991.
Sudarti. “Hukum Qishash Diyat: Sebuah Alternatif Hukuman Bagi Pelaku Kejahatan Pembunuhan Berencana di Indonesia”. Yudisia: Jurnal Pemikiran Hukum Dan Hukum Islam 12, no. 1 (2021).
Syarifuddin, Amir. Ushul Fiqh, Volume I. Ciputat: Logos Wacana Ilmu, 1997.
asy-Syātibī, Abu Ishaq. al-Muwāfaqāt fī Uṣūl al-Syarī’ah. Beirut: Dār al-Ma’rifah, n.d.
Wandi, Sulfan. “Eksistensi ‘Urf dan Adat Kebiasaan Sebagai Dalil Fiqh”. Samarah: Jurnal Hukum Keluarga dan Hukum Islam 2, no. 1 (2018).
Warto, Samsuri. “Sertifikasi Halal dan Implikasinya Bagi Bisnis Produk Halal di Indonesia”. Jurnal Al-Maal 2, no. 1 (2020).
Yahya, Mukhtar and Fatchurrahman. Dasar-dasar Pembinaan Hukum Islam. Bandung: Al-Ma’ārif, 1993.
Zaelani, Abdul Qodir. “Konsep Ta’aqquli Dan Ta’abbudi Dalam Konteks Hukum Keluarga Islam”. Asas: Jurnal Hukum Ekonomi Syariah 6, no. 1 (2014).
Zahrah, Muhammad Abu. Uṣūl al-Fiqh. Beirut: Dār al-Fikr al-‘Arabiy, n.d.
Zuhirsyan, Muhammad and Pagar Ansari Yamamah. “Penerapan Distribusi Harta Warisan Komunitas Muslim Suku Batak Simalungun Dalam Perspektif Hukum Islam”. Istimbath: Jurnal Hukum dan Ekonomi Islam 21, no. 1 (2022).
Zulfahmi. “Konsep Rukhsah Sebagai Perwujudan Islam Akomodatif: Kajian Kaidah Hukum Islam”. Jurnal Hukum Islam 21, no. 2 (2021).
DOI: http://dx.doi.org/10.21043/addin.v17i1.19683
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 ADDIN
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Indexed by: