Analisis Hukum Islam Terhadap Sertifikat Halal Pada Produk Makanan (Roti) Di Kota Padang

Aufa Islami

Abstract


This research is motivated by food entrepreneurs (bread) in the city of Padang who still include the halal label without extending the halal certificate on the food (bread). This study was conducted to find out how the implementation of halal labels on food packaging (bread) in the city of Padang, and to find out how the review of Islamic law regarding the use of halal labels in the city of Padang. This type of research is a field research (field research), the nature of this research is descriptive-analytical. Collecting data using observation and interview methods. Then in processing the data, after collecting the data it will be examined, classified and analyzed the data. By drawing conclusions using a qualitative descriptive research approach. The results of the study show a review of Islamic law regarding the use of halal labels in the city of Padang are: a). The food entrepreneur (bread) has a halal certificate from the LP POM MUI and the halal certificate is still valid and extended, the product being sold or marketed is legal in eating it is halal. b) Food entrepreneurs (bread) have a halal certificate from LP POM MUI but are not valid and do not extend the halal certificate, food products (bread) that are sold or in the market are legal to eat them, c) The law on consuming food (bread) that is not registered and getting a halal certificate becomes doubtful if this is viewed from Islamic law.


Keywords


Halal certificate, Halal food

References


Buku

Direktorat Jenderal Bimbingan Masyarakat Islam dan Penyelenggaraan Haji Departemen Agama RI. 2003. Panduan Serifikat Halal. Jakarta.

Direktorat Jenderal Bimbingan Masyarakat Islam Dan Penyelenggaraan Haji Departemen Agama RI. 2003. Sistem Dan Prosedur Penetapan Fatwa Produk Halal Majelis Ulama Indonesia.

Direktorat Jenderal Bimbingan Masyarakat Islam dan Penyelenggaraan Haji Departemen Agama RI. 2003. Panduan Sistem Jaminan Halal.

Departemen Agama RI. 2007. Al- Qur’an Dan Terjemahnya Edisi Tahun 2002. Jakarta.

Dewi, Diana Sari. 2013. “Kontribusi Logo Halal Terhadap Produk Makanan Kripik Balado Christine Hakim Dan Mahkota.” UIN Imam Bonjol Padang.

Dinas Tenaga kerja dan Perindustrian Kota Padang. 2018. “Rekap Data Roti Di Kota Padang 2018.”

Girindra, Aisjah. 2008. “Dari Sertifikasi Menuju Labelisasi Halal.” Pustaka Jurnal Halal 114.

Hikmawati, Fenti. 2017. Metodologi Penelitian. Depok: Rajawali Pers.

Https://www.halalmui.org/mui14/main/page/sertifikat-halal-mui. 2021. No Title.

Jamal, Syafruddin. 2000. Dasar-Dasar Metode Penelitian. Jakarta: The Minangkabau Foundation.

Muhammad Ibnu Elmi As Pelu. 2009. Label Halal : Antara Spritualitas Dan Bisnis Dan Komoditas Agama. Malang: Madani.

Qaradhawi, Yusuf. 2000. Halal & Haram Dilengkapi Takhrij Hadits Oleh Syaikh Muhammad Nashiruddin Al-Albani Dan Tanggapan Balik Dr, Yusuf Qardhawi. Jakarta: Robbani Press.

Singarimbun, Masri. 1985. Metodologi Penelitian Survei. Jakarta: LP3ES.

Sugiyono. 2009. Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatip Dan R & D. Bandung: Alfabet.

Suharsimi, Arikunto. 2005. Metode Penelitian. Jakarta: PT. Rineka Cipta.

Sumantri, Arif. 2010. Kesehatan Lingkungan & Perspektif Islam. Jakarta: Kencana.

Zoelkiar, Syaifullah. 2018. Ketua LPPOM MUI Padang.

Qardhawi, Yusuf. 2007. Halal Haram Dalam Islam. Surakarta: Era Intermedia.

Jurnal

Afroniyati, Lies. (2014). Analisis Ekonomi Politik Sertifikasi Halal Oleh Majelis Ulama Indonesia. Jurnal Kebijakan & Administrasi Publik (JKAP) Vol 18 No:38.

Ali, Muchtar. (2016). Konsep Makanan Halal Dalam Tinjauan Syariah Dan Tanggung Jawab Produk Atas Produsen Industri Halal. Jurnal Ahkam Vol. XVI,:291.

Aminuddin, Muh. Zumar. (2016). Sertifikasi Produk Halal: Studi Perbandingan Indonesia Dan Thailand. Jurnal Shahih Vol. 1, No:27.

Bahruddin, Moh. (2010). Problem Sertifikasi Halal Produk Pangan Hewani. Jurnal Asas, Vol 2(4).

Hasan, KN. Sofyan. (2014). Kepastian Hukum Sertifikasi Dan Labelisasi Halal Produk Pangan. Jurnal Dinamika Hukum, Vol 14 (2). http://dx.doi.org/10.20884/1.jdh.2014.14.2.292

Hasan, KN. Sofyan. (2015). Pengawasan Dan Penegakan Hukum Terhadap Sertifikasi dan Labelisasi Halal Produk Pangan. Jurnal Hukum Ius Quia Iustum, Vol 22(2).

Karimah, Iffah. (2015). Perubahan Kewenangan Lembaga-Lembaga Yang Berwenang Dalam Proses Sertifikasi Halal. Jurnal Syariah 3 108.

Kusumawati, Siti Zulaekah dan Yuli. (2005). Halal Dan Haram Makanan Dalam Islam. Jurnal Suhuf , Vol XVII (1). 25-35.

Paju, Purwanti. (2016). Jaminan Sertifikat Produk Halal Sebagai Salah Satu Perlindungan Terhadap Konsumen Menurut Undang-Undang Nomor 8 Tahun 1999 Tentang Perlindungan Konsumen. Jurnal Lex Crimen, Vol 5(5). 109-117.

Rasyid, M. Hamdan. (2015). Peranan Undang-Undang Jaminan Produk Halal Dalam Menjamin Kehalalan Makanan Dan Minuman. Jurnal Syariah 9.

Sayekti, Nidya Waras. (2014). Jaminan Produk Halal Dalam Perspektif Kelembagaan (Warranty Of Halal Product Of Institutional Perspective). Jurnal Ekonomi & Kebijakan Publik, Vol 5(2). 193-209. http://dx.doi.org/10.22212/jekp.v5i2.84

Suparto, Susilowati dkk. (2016). Harmonisasi Dan Sinkronisasi Pengaturan Kelembagaan Sertifikasi Halal Terkait Perlindungan Konsumen Muslim Indonesia.” Jurnal Mimbar Hukum, Vol 28(3). 427-438.

https://doi.org/10.22146/jmh.16674

Syafrida. (2016) Sertifikat Halal Pada Produk Makanan Dan Minuman Memberi Perlindungan Dan Kepastian Hukum Hak-Hak Konsumen Muslim. ADIL: Jurnal Hukum, Vol 7 (2). 159-174.

https://doi.org/10.33476/ajl.v7i2.353

Peraturan/Perundang-Undangan

Undang-Undang Nomor 8 Tahun 1999 Tentang Perlindungan Konsumen.

Peraturan Pemerintah Republik Indonesia Nomor 69 Tahun 1999 Tentang Label dan Iklan Pangan.

Wawancara

Wawancara dengan A. Desember, 2018. Pengusaha Roti AJ.

Wawancara dengan DY. Desember, 2018. Pengusaha Roti AJ.

Wawancara dengan ES. Desember, 2018. Pengusaha Roti FB.

Wawancara dengan FA. Desember, 2018. Pengusaha Roti NRB.

Wawancara dengan IS. Desember, 2018. Karyawan Roti SB.

Wawancara dengan JGS. Desember, 2018. Direktur CV. PB.

Wawancara dengan M. Desember, 2018. Pengusaha Roti B.

Wawancara dengan N. Desember, 2018. Pengusaha Roti TB.

Wawancara dengan S. Desember, 2018. Pengusaha Roti KB.

Wawancara dengan SZW. Desember, 2018. Kepala Gudang Roti HC&B.

Wawancara dengan Z. Desember, 2018. Pengusaha Roti 6S.




DOI: http://dx.doi.org/10.21043/tawazun.v5i2.14354

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 TAWAZUN : Journal of Sharia Economic Law

Tawazun: Journal of Sharia Economic Law has been Indexed by :

 

http://journal.stainkudus.ac.id/indexing/17.jpg    http://journal.stainkudus.ac.id/indexing/googlescholar.jpg    http://journal.stainkudus.ac.id/indexing/crossref.jpg    Moraref


 GARUDA    images1    

 

Tawazun: Journal of Sharia Economic Law
ISSN 2655-9021 (print) | ISSN 2655-9579 (online)

Creative Commons License

Tawazun: Journal of Sharia Economic Law by Sharia Economic Law Department, Sharia Faculty, State Islamic Institute of Kudus, Kudus, Indonesia is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.